Νέα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΩΝ

Η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων εκφράζει την βαθιά ανησυχία της για τα επανειλημμένα κρούσματα απολύσεων γελοιογράφων από τις εφημερίδες στις οποίες εργάζονταν. Απολύσεις που αφορούν καταξιωμένους συναδέλφους με πολυετή και επιτυχημένη συνεργασία στο χώρο και τα έντυπα τους .Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τις απολύσεις των Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα» και Μιχάλη Κουντούρη από τον «Ελεύθερο Τύπο» , αντίστοιχα.
Οι παραπάνω απολύσεις εντείνουν την ανησυχία μας καθώς δεν έγιναν, όπως με βάση την παρούσα συγκυρία θα υπέθετε κανείς, με πρόσχημα λόγους οικονομίας, αλλά άλλες αιτίες. Ο συνάδελφος Αναστασίου απέστειλε για το λόγο αυτό σχετική επιστολή-καταγγελία προς την Ένωση Συντακτών.

Περιμένουμε τους δύο άξιους συναδέλφους μας να επιστρέψουν σύντομα στην καθημερινή μάχη της γελοιογραφίας , όπου δικαιωματικά ανήκουν. Ελπίζουμε τα παραπάνω γεγονότα να αποτελούν λυπηρές παρενθέσεις και προσδοκούμε την συμβολή της Ε.Σ.Η.Ε.Α σε αυτό.

Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων

 

 

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΦΙΜΩΣΗ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΟΥ

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Απολύθηκε από τα ΝΕΑ ο φίλος και συνάδελφος Τάσος Αναστασίου. Παραθέτω αυτούσια την επιστολή του με την οποία καταγγέλει το πως και το γιατί.

Προς την ΕΣΗΕΑ
Αθήνα 30 Σεπτεμβρίου 2011

Αγαπητοί συνάδελφοι
Εργάζομαι από 10ετίας στα «Νέα» ως σκιτσογράφος-γελοιογράφος και κατά την περίοδο αυτή η διεύθυνση της εφημερίδας ενέκρινε τη δημοσίευση χιλιάδων πολιτικών γελοιογραφιών μου, χωρίς κάποια λογοκριτική διάθεση. Η κατάσταση αυτή άλλαξε άρδην μετά την ανάληψη της διεύθυνσης από τον κ. Μεμή, ο οποίος περιόρισε τη δημοσίευση των σκίτσων μου στο ελάχιστο, «κόβοντας» ό,τι δεν
συναινούσε με την κυβερνητική πολιτική. Παράλληλα ειδοποιήθηκα μέσω τρίτων «να ρίξω νερό στο κρασί μου» – προφανώς για να εξασφαλίσω ένα ευνοϊκό για εμένα εργασιακό καθεστώς.
Το δημοσιογραφικά απαράδεκτο καθεστώς πολιτικής λογοκρισίας και φίμωσής μου επιδεινώθηκε εδώ και έξι μήνες περίπου, με τον πλήρη αποκλεισμό μου από κάθε δημοσίευση. Αυτό συνέβη όταν μου προτάθηκε ανεπισήμως να παραιτηθώ (με αποζημίωση) κι εγώ φυσικά αρνήθηκα. Έκτοτε, δεν έχει
δημοσιευτεί ούτε μία από τις γελοιογραφίες που ανελλιπώς παραδίδω στη σύνταξη καθημερινά.
Ακολούθησε συνάντηση με τον κ.Μεμή, κατά την οποία μου ανακοίνωσε την απόφασή του να
με απολύσει – ενώ υποστήριξε ότι οι γελοιογραφίες μου δεν δημοσιεύονται για να συνηθίσω. Ως κύρια αιτία της επικείμενης απόλυσής μου επικαλέστηκε τους συνήθεις οικονομικούς λόγους, στη συνέχεια όμως της συζήτησής μας τόνισε ότι στις τρέχουσες συνθήκες πολιτικής έντασης δεν μπορεί η
εφημερίδα να «αντέξει» αντιπολιτευτικές τοποθετήσεις.
Ως προς τους προαναφερόμενους «οικονομικούς λόγους» της επικείμενης απόλυσής μου, αξίζει να σας ενημερώσω ότι το τιμ της εφημερίδας έχει ενισχυθεί προσφάτως με νέα τοποθέτηση συναδέλφου-σκιτσογράφου.
Με βάση τα παραπάνω σας ζητώ:
Να ενεργήσετε έτσι ώστε να τερματιστεί το καθεστώς δημοσιογραφικής μου φίμωσης και πολιτικής μου δίωξης και να αποκατασταθούν οι παλαιές ομαλές εργασιακές συνθήκες.
Αυτό είναι το κύριο αίτημά μου.
Να ενεργήσετε έτσι ώστε να αποτραπεί η απειλούμενη απόλυσή μου – μια απόλυση με καθαρά πολιτικά κίνητρα, που δεν τιμά κανέναν και παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε άλλου είδους καθεστώτα.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Τάσος Αναστασίου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s